Zavarovalniška latovščina in zakaj jo moraš obvladati

Približen čas branja: 2 minute

Zavarovalec, zavarovatelj, zavarovanec, upravičenec, zavarovalna vsota, odškodnina… kaj zaena zadeva so vsi tej izrazi in zakaj jih je fajn poznati?

Tu in tam kakšna črka razlike, pomen pa popolnoma drug.

Ko sem pisal priročnik 6 pasti, sem moral seveda tu pa tam pokukati v slovarček zavarovalnih izrazov.

Našel sem ga tukaj:

Me je kar na rit vrglo (dobro da sem sedel), ko sem videl, koliko je tega.

Na srečo običajne police, ki jih podpisujemo običajni smrtniki, vsebujejo samo približno 10% izrazov, ki so našteti v tem slovarčku.

Pa sem za foro vzel splošne pogoje ene od polic in malo preletel vse skupaj… Ni šans da bi zastopil vse kar tam piše, ne da bi vsaj tu in tam pogledal v slovarček. Da ne govorim o tem, da se stavki vlečejo čez par vrstic in da dostikrat na sredini stavka že pozabiš, kaj piše na začetku.

In ja, to je ena najpogostejših pasti, v katere se ujamemo, ko je treba sklenit zavarovanje.

Od teh šestih pasti

Če imaš slučajno problem z nespečnostjo, lahko takoj nehaš jemat tablete. Zvečer samo vzameš v roko splošne pogoje za kakršnokoli zavarovanje, garantiram ti, da če je od zadnjega spanja minilo vsaj 12 ur, zaspiš v roku nekaj minut.

Ampak zavarovalni pogoji niso bili napisano z namenom zdravljenja nespečnosti. So sestavni del police in ravno tako pomembni kot podatek, kdo dobi izplačan denar v primeru škode.

Zdej, kako se pretolči skozi?

Nisem se prav na široko razpisal o tem, ker je zadeva precej enostavna, prav tako ni veliko načinov na razpolago, da zares razumeš, kaj imaš zavarovano. Mi je ratalo biti kratek.

In prav pride kratek spisek vprašanj, ki se jih moraš vprašati.

Vse skupaj najdeš tukajle, na strani devet.

Malo pa sem olajšal vse skupaj, ane?

Prijetno branje (česa drugega kot zavarovalnih pogojev) ti želim!