Ko pričakuješ nekaj drugega od zavarovanja

Približen čas branja: 2 minute

Da ne bom šovinistčno izpadel, moram povedat tud kakšen moški pripetljaj 🙂

Zadnjič berem na enem slovenskem forumu (slotech je bil mensezdi, link sem nekje zgubil), da se je nekdo poškodoval na delovnem mestu, ostal je brez dela sredinca na levi roki.

Človek je seveda šel po končanem zdravljenju tudi na zavarovalnico z vsemi papirji. In dobil, po njegovem mnenju, veliko prenizko odškodnino.

Razvnela se je precej zanimiva debata, od tega, da je treba zavarovalnico tožit, da je treba iti čez odvetnika, ker razni poravnalni d.o.o.ji vzamejo preveč procentov, do tega, da naj bo srečen, da ni postal hujši invalid.

In potem sem šel za foro gledat svoje police, koliko bi jaz dobil. Izguba dela sredinca pomeni ponavadi med 1-2% invalidnost.

Kako bi se mi življenje spremenilo, če bi ostal brez dela sredinca na levi roki?

Glede na to, kaj počnem, bi se mi najbolj poznalo pri tipkanju. Sicer ne znam desetprstno tipkat, ampak sredinec je vseeno precejkrat v uporabi. Zelo verjetno pa bi se uspel kmalu privadit novi situaciji.

Kaj še počnem? Plezam – ok, to bi šlo, imam kar nekaj frendov, ki so ostali brez delov prstov na rokah in nogah (ozebline večinoma) in še zmeraj precej dobro plezajo. Aja, pa igram violino in kitaro. No, tu bi šlo malo težje, ampak glede na to, da mi glasbeništvo ni poklic, to ne bi bistveno vplivalo na kvaliteto mojega življenja.

Znesek odškodnine torej ne bi bil niti zelo pomemben, ker moje življenje ni zelo odvisno od zadnjega členka na sredincu leve roke.

Ampak neodvisno od tega je bila to super priložnost za razmislek, če sem pravilno zavarovan tudi za kakšno bolj usodno poškodbo.

In ja, preveril sem sproti, če sem se izognil vsem šestim pastem, ki so najbolj pogoste pri sklepanju zavarovanj.

No, ni mi sicer znano, kako je tip s foruma zadevo dokončno rešil, ampak mi je bilo pa kristalno jasno (in glede na odzive, ki sem jih prebral, ni bilo jasno samo meni), da se je ujel vsaj v dve pasti, o katerih govorim v priročniku o šestih pasteh.

(mogoče lahko tudi ti pogruntaš kateri dve sta najbolj očitni)

Žal mu ne morem pomagat; niti ne vem, kdo je, še večji problem pa je, ali bi bil pripravljen poslušat. Mogoče pa bo kdaj prebral tole… v tem primeru upam da mu bo moje pisanje o šestih pasteh pomagalo.

Upam, da se nikoli ne znajdeš v situaciji kot se je model s foruma.