Zakaj je koristno donirati?

Približen čas branja: 2 minute

Donacije so zanimiva stvar. Le redki jih razumejo. Tudi zato so le redki tisti, ki imajo težave, ker imajo preveč denarja – kot si verjetno že spoznal, ima večina problem s premalo denarja.

Kakorkoli, Kiyosaki pravi, da bi vsak moral imeti vsaj tri hranilnike (ali pa bančne račune ali pa karkoli, kar omogoča razdelitev denarja). Eden od hranilnikov je namenjen donacijam, dobrodelnosti.

V enem od prejšnjih prispevkov sem govoril, na kaj je potrebno paziti pri doniranju, zdaj pa se pogovorimo o tem, kakšne koristi imaš ti od doniranja.

Jah, če imam pa koristi, potem pa donacija ni iskrena in je manj vredna od tiste donacije, od katere nimam koristi. No, če tako misliš, je to čisto ok. Povem pa ti, da v kolikor ne zahtevaš česa od obdarovanca v povračilo, ima zanj popolnoma enak efekt. In še to ti povem – če hočeš ali nočeš, od vsake donacije imaš korist. Kljub temu da misliš, da je ne boš imel.

Naj razložim. Ko govorim o koristih, s tem ne mislim neposrednih materialnih koristih. Te so še najmanj pomembne. Glavna korist od donacije je, da se ti dobro počutiš. Sebi in obdarovancu si polepšal dan. Kaj se je še zgodilo? Povečal si si samozavest. Okrepil se je občutek, da lahko nekaj storiš, da imaš vpliv, da lahko pomagaš. Prav tako pa to, da si lahko privoščiš, da nekaj doniraš, pomeni, da imaš tega v izobilju. Če je to denar, imaš denar v izobilju. Prav tako je enako s časom ali katerokoli drugo stvarjo. Kar pomeni, da si bolj miren, da ti ni potrebno skrbeti. In to je super občutek!

In prav občutki so tisti, ki pomagajo spremeniti realnost. Naši možgani namreč ne poznajo realnosti. Poznajo samo sliko realnosti, kakršno podzavestno vidijo. Te slike pa se lahko zelo razlikujejo med seboj in do določene mere lahko tudi sami vplivamo na to, kaj dejansko dojemamo kot realnost. Z drugimi besedami, na podzavest lahko vplivamo z zavestnimi dejanji.

Zato je tako zelo pomembno, da se držimo načela, da doniramo, tudi če tisti trenutek mislimo, da nimamo dovolj. Na podzavest bomo vplivali tako, da ji bomo povedali, da imamo dovolj, celo toliko, da si lahko privoščimo donirati. In tako podzavest ne bo več zaposlena s skrbmi, pač pa z ustvarjanjem novih možnosti. Gotovo si že slišal za zakon setve in žetve, za izrek “kar daš, to dobiš”, zapisan na različne načine v mnogih pomembnih knjigah. Ta izrek ima temelj prav v zakonitostih, po katerih deluje naša podzavest.

Zato so donacije dobre in pozitivne za vse vpletene, če so seveda izpeljane na pravilen način. Poskusite, posledice so lahko prav neverjetne. Lahko naletite na težave, ki sem jih omenjal na začetku tega sestavka – da imate preveč denarja!

In ja, tega si nisem izmislil sam. Še bolje je to razložil Robert Kiyosaki v svoji knjigi Kam je izginil moj denar. Splača se jo prebrati!