Vzel sem 50.000 eur kredita, kaj naj naredim zdaj s tem

Približen čas branja: < 1 minuta

To je bilo vprašanje enega od znancev, s katerim sem se pogovarjal. Dela na banki in je dobil kredit pod internimi – zelo ugodnimi pogoji. Pred nekaj leti je nekaj zaslužil na delniških trgih.

Na srečo sva se slišala po telefonu tik pred tem in komaj mi ga je uspelo prepričati, naj podpiše varianto s fiksno obrestno mero. Vsaj to. Poslušal sem še ideje o bližnjevzhodnih delniških trgih, nekaj naj bi šlo na forex, nekaj pa v zlato in srebro.

Najem kredita za naložbo sama po sebi ni slaba ideja. Vendar je investiranje s kreditom zelo oster dvorezen meč. V primeru, da gre karkoli narobe, so posledice lahko zelo hude. Omenjeni znesek je namreč nekaj več kot dvoletna bruto plača omenjene osebe. Drugih prihodkov ta oseba nima.

Kaj naj bi mu rekel?

Verjetno si lahko vsak predstavlja situacijo, če ta oseba iz kakršnega koli razloga neha prejemati plačo. Če si sposodiš malo denarja, je to problem kreditojemalca. Če si sposodiš veliko denarja, je to problem kreditodajalca. In 50.000 EUR je za banko majhen znesek.

Kredit za investicijo je smiselno vzeti samo v primeru, da ta investicija daje od sebe garantiran pozitiven denarni tok in da lahko obroke kreditojemalec odplačuje brez težav od svojih rednih prihodkov, ki niso vezani na ta kredit. Smiselno je oblikovati tudi posebno likvidno rezervo za 3-6 mesečnih obrokov – odvisno od situacije posameznika. Tudi življenjsko zavarovanje za tak znesek za čas trajanja kredita je relativno poceni.

In kako se je zgodba razpletla? Znanec je ob odhodu šel pozdravit zavarovalno agentko, skupno znanko, ki ima pisarno poleg tiste, v kateri sva se srečala. Samo pozdravit. Verjetno si misli, kakšen paranoik sem. In iskreno upam, da se bo izkazalo, da je imel prav 🙂

    Imaš vprašanje ali komentar? Napiši ga v spodnji obrazec. Prosim da natančno preveriš, če si pravilno vpisal tvoje kontaktne podatke, da lahko prejmeš odgovor.