Odpoved dediščini

Približen čas branja: 2 minute

V zadnjem času se srečujem z vse več primeri glede dediščine. In vidim da izkušnje pridejo zelo prav. Je pa težko priti do njih – večini je nerodno govoriti o tem. Tudi jaz nisem verjel, da se take stvari dogajajo, dokler nisem na nekaj primerih videl na lastne oči.

V zadnjih nekaj mesecih sem imel priložnost spoznati nekaj primerov, kjer je bila situacija približno taka: umrl je eden od staršev. V hiši staršev v zgornjem nadstropju živi eden od otrok, ki je poročen in ima družino. Drug otrok je že prej dobil zemljo, na kateri si je sam postavil hišo. Otroci se vsi odpovejo dediščini v korist preostalega starša. Do tukaj vse lepo in prav.

Nato pa nastane problem. Otroku, ki živi v hiši staršev in njegovi družini porastejo apetiti. Preostali starš se težko upira vplivu ljudi, s katerimi dejansko živi in podleže sugestijam. Začne se obnavljati hiša, troši se denar, ki je ostal, seveda ne v korist preostalega starša.

In potem pride čas, ko bi sosed – brat ali sestra – želel dozidati kakšno malenkost k svoji hiši. S svojim denarjem, ne z denarjem iz dediščine. Potrebno bi bilo odstopiti ali zamenjati kakšen kvadrat ali dva parcele, da bi se izšlo. Tukaj pa nastopi izsiljevanje. Preostali starš je indoktriniran, spominjajo ga na konflikte, ki so bili morda aktualni pred 20 ali 30 leti. Če ne želi sodelovati, ob prvi malo večji poškodbi preostalega starša na lep ali malo manj lep način spravijo v dom za ostarele. Nadaljevanje dogajanja si lahko sami predstavljate.

Nauk zgodbe: tudi če ste v še tako dobrih odnosih, ne se odpovedat dediščini. Ni potrebno, da jo zahtevate izplačano takoj (ali za časa življenja preostalega starša). Zakaj? Ko nekdo, ki ni v vrhunski psihični kondiciji, začuti moč, jo bo izkoristil. Četudi na začetku ni videti tako. In dobro je, če imate vzvod, s katerim novega posestniškega kralja, ki si premoženja ni zaslužil z lastnim delom, malo brzdate. Nasvet, ki bi mnogim prihranil mnogo slabe volje in grenkih spominov.

    Imaš vprašanje ali komentar? Napiši ga v spodnji obrazec. Prosim da natančno preveriš, če si pravilno vpisal tvoje kontaktne podatke, da lahko prejmeš odgovor.