Corona blues – začetek

Približen čas branja: 2 minute

Kako si? Upam, da ok – tako fizično kot tudi psihično.

Ja, pljučnica ni kul in še posebej starejši so na udaru. Ampak vsa ta anksioznost ki se kaže na vsakem koraku… dejva bit midva svetla izjema, ok?!

Lihkar sem poslušal en webinar o gospodarskih posledicah vse tele norije. Ja, ne kaže najbolje, še posebej tisti ki imajo opravka z ljudmi pretežno v živo, bodo grdo popraskani in polomljeni. Finančno seveda.

Če te zanima, na brzino povzetek: posledice na večino panog se pričakuje velike, na borzah se je že zgodilo precej, vendar verjetno še ni konec, kripto podobno, tudi zlato je šlo precej na dol. Nepremičnine… raje ne govorim. Stanje je podobno kot leta 2008.

Zdej… vse je odvisno od tega kaj se bo zgodilo v prihodnjih tednih. Na srečo se ni zgodilo po celem svetu hkrati, Kitajska se počasi pobira, Evropo čaka še par zelo stresnih tednov, v US in Rusiji je pa precejšnja informacijska blokada.

Kaj se pričakuje: cash is the king – če maš kaj denarja na lagerju, se ti splača začet gledat, kdaj se bodo ETFi začeli pobirat. Zlato bo šlo svojo pot kot že leta do sedaj (se splača pogledat detajle grafa okol leta 2008). Ostale surovine bodo zelo odvisne od industrijskega povpraševanja.

Kaj to pomeni zate konkretno? Če si zaposlen, izkoristi čas za izobraževanje. Precej podjetij zna it po gobe, še posebej v panogah ki so se zdajle ustavile. Če imaš podjetje in nisi v priložnosti, da zdajle izkoristiš razmero — opremi se za delat posel na daljavo. Internet je ena zadnjih stvari ki bo crknila in če internet crkne, pol bomo imeli vsi skupaj precej hujše skrbi kot pa da ni denarja.

Še ena modrost: Recesija je obdobje, ko se bogastvo preseli k tistim, ki imajo znanje in so pripravljeni od tistih, ki se obnašajo ignorantsko in niso pripravljeni.

Jasno pa, da se nobena župa ne poje tako vroča kot se skuha, in se tudi tale ne bo. Zato pogumno glavo gor, poglej naokrog in akcija. Se pa moramo vsi skupaj obnašati odgovorno, šoping centre pustit za drugič, babic in dedkov ne obremenjevat z otroki… tud če kakšno delo malo počaka v tem trenutku ne bo glih konec sveta.

Jaz sem s pisanjem knjige oz. navodil za tabelico vse bolj pri koncu. Seveda sproti pogruntam, da nima glih vsak firme in še s.p.ja zraven… bo treba malo poenostavit. Tko da dobiš svojo poenostavljeno verzijo če si samo zaposlen.

Evo, še en vic za konec: v kafiču Pri podgani in netopirju ga pijejo virus španske gripe, corona in kuga. Reče Corona že zmerno nažgana: “Moja vizija sploh ni ubijati, rada bi samo malo dvignila zavedanje o dostopnosti zdravstva.” In kuga zabrunda: “F***ing millenials…”

Mej se, razlikuj med odgovornostjo, paniko, ignoranco in anksioznostjo in izberi prvo 🙂 In naroči se na pozitivne novice z rešitvami – lahko kar tukaj spodaj, da ne iščeš preveč: